Straatkunst door Banksy, bijzonder en indringend

Banksy

Banksy is een échte artiest. Ook al weet niemand precies wie hij of zij is. Waar hij of zij vandaan komt. En waarom hij of zij heeft gekozen voor de straat als doek. De kunstwerken die Banksy maakt zijn altijd mooi, vaak maatschappij kritisch, soms politiek incorrect, maar sowieso de moeite van het bekijken waard. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat deze kunstenaar de straat als canvas gebruikt, moet je de halve wereld over reizen om alle kunstwerken te kunnen aanschouwen. Maar gelukkig is daar nu, in ons eigen kikkerlandje, een oplossing voor. Wat dacht je van een tentoonstelling over Banksy? Gewoon in Amsterdam!

Banksy in Amsterdam!

Dat treffen we maar weer hier in Nederland. Een tentoonstelling over een van de grootste kunstenaars van deze tijd, gewoon in onze eigen hoofdstad. Dat is dus echt bijzonder. Je kunt Banksy van hartstikke dichtbij bekijken en zoveel mogelijk over hem (of haar) leren. Niet over de persoon natuurlijk, die blijft in ieder geval voorlopig nog even anoniem. Maar wel over de gedachtegang en technieken die deze kunstenaar gebruikt. Het is dan ook een uniek concept. Met graffiti de stad versieren en daarbij ook nog eens een boodschap uitdragen waar mensen het nog lang over zullen hebben.

Banksy en actuele thema’s

Banksy is niet bang om zich te mengen in een (politieke) discussie en ook niet om een discussie aan te zwengelen. Hij of zij doet dat echter niet door te gaan roepen op radio en televisie. Deze artiest uit zich op straat. Met graffitikunst. Doordat de actuele thema’s op straat worden geplaatst, zijn ze (meer dan) openbaar en dus wordt er veel over gesproken. En dat is nou net wat deze artiest wil bereiken. En als je de kranten en andere media goed in de gaten houdt, gebeurt daardoor van alles. Mensen voelen zich aangesproken. Beleid wordt aangepast. Culturele thema’s worden bespreekbaar gemaakt. En dat gewoon met graffiti!

Is Banksy écht nog anoniem?

Dat is in ieder geval wel iets wat Banksy graag wil. Maar er zijn onderzoeken geweest waarbij de ene na de andere artiest is uitgesloten. En daar kwam toch na verloop van tijd een naam en een persoon uit rollen. Ik ga er hier verder niks over vertellen. Ik vind het namelijk enorm bijdragen aan de charme van de mythe rond Banksy. Een soort van Robin Hood van deze tijd, ik vind het een prachtig verhaal!